ti 30/04/2013 ip

Ponferrada-Villafranca del Bierzo-O Cebreiro-Tricastela-Sarria

Sarria, yleinen kirjasto (jossa Linux/Firefox-koneet)

Toiseksi viimeinen 100km/4p ovat olleet hienoja. Olemme ylittaneet viimeiset vuoret, korkien kohta O Cebreiro. Ystavallani Josella on ollut vaikeuksia jalkojen kanssa, joten olemme menneet hanen ehdoillaan. Kaksi paivaa kanssamme kulki esp. Silvia, joka juoksee maratoneja.

Silvia totesi, etta ”totta kai nousemme suoraan O Cebreirolle. Mina puhun Josen ylos.” Mina siihen ”ja mina seuraan Josea.” Yksinkertaisesti – emme olisi kavelleet melkein 30 kilometria ilman hanta. Maisemat olivat upeita, mita ylemmas nousimme.

Ilta huipulla oli hieno, soimme illallisen yhdessa ja paydassa oli lisaksi nelja esp. elakelaista, jotka kavelevat Caminon joka vuosi(!) yhdessa. En taaskaan ymmartanyt naurunremakoita, mutta en ollut ulkopuolinen, olin yksi heista. Eras heista totesikin, etta Camino ei ole kavelya, vaan olemista yhdessa samassa poydassa. Olen taysin myyty espanjalaiselle seura- ja ruokakulttuurille. Tai kai laajemminkin talle Valimeren yhteiselle (roomalais-kristilliselle) kulttuurille.

Kun seuraavana aamuna lahdimme alas kohti Tricastelaa, maisema oli kuin suomalainen joulukortti. Puut paksussa lumessa. Mutta alhaalla laaksossa paiva oli kuin suomalainen kesapaiva parhaimmillaan, hedelmapuut kukassa, kedot taynna kukkia, lintujen laulua. Juuri ennen Tricastelan kylaa ohitimme 800-vuotta vanhan kastanjapuun(!).

Tricastelassa soimme yhdessa ja sen jalkeen jatimme hyvastit tippa linssissa Silvialla, hanen kavelylle varattu aikansa on rajatumpi kuin meilla. Miten kahden paivan kavelyn jalkeen voikin tuntua silta, etta on kavellyt paivia jonkun kanssa. En mina Josenkaan kanssa ole viela kavellyt edes viikkoa – kavelemme yhdessa Santiagoon saakka – silti kavelemme kuin olisimme aina kavelleet yhdessa.

Jose on muuten monipuolinen kansanmuusikko, tykkaa suomalaisesta metallista (siis musiikista) ja on soittanut Varttinan kanssa. Hanelle on mukanaan irlantilainen pillinsa, sen tahdissa juomme oluemme 😉

Tana Wappuaattona saa on aika suomalainen, kymmenkunta astetta ja tihkua. Samassa kampassa on tuttuja matkan varrelta, Jesus (joka antoi minulle nimen ”Anselmo”, koska Asmo ei ole esp. nimi), Jose, Juan Carlos ja Otto. Katsomme illalla porukalla Madridin paikallisottelun, se on samanlainen tapaus kuin Real Madrid-Barcelona-ottelut (tai TPS-TuTo), juomme wahan irlantilaista wiskia ja kuuntelemme Josen soittoa.

Kun takana on yli 600km kavelya, tama viimeinen 120km Santiagoon on enaa kuin takakaarre, yhta juhlaa ennen maaliin tuloa. Vamos!

pe 26/04/2013 ilta

Vesper Leon-San Martin-Astorga-Fonebadon-Ponferrada 100km/4p Olen jaksanut hyvin, vaikka olemme ylittäneet Leonin vuoret/Cruz de Ferro/1500 metrin. Seuraavalla 100km ennen Sarriaa (30.4) ylitämme vielä 1300 metriä jyrkällä profiililla. Tänään olen saanut oppituntia kielestä ja kultturista ystävältäni Joselta, keskiaikamuusikolta. Huomisen päivän kävelemme yhdessä. Illan olen kylpenyt espanjan kielen virrassa tuttujen matkakumppanien kanssa, välillä tankeroenglantia vääntäen. Upea ilta moneen päivään. Huomenna tasaista, sitten vuoret. Vamos!

pe 26/04/2013 ap

Laudes Cruz de Ferro. Jätin oman kiveni ristin juurelle: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa – minun syntini, minun syntini, minun suunnaton syntini.

to 25/04/2013 ip

Sextam Astorga-Foncebadon. Yli 25km. Laaksosta 1440 metriin. Helle, tietenkin. Ei tämä muuten syöpyisi lihasmuistiin B-) Viimeiset 5km Carlos, Otto ja mä, serpentiiniä, yhdessä hammasta purren ja kysellen bien? Ennen Caminoa en olisi uskonut itsestäni – jos olisin tiennyt, en olisi lähtenyt. Nyt iloitsen tien jakamisesta, matkakumppanuudesta. Täältä näkee yli Astorgan, koko laajan laakson. Huomenna Cruz de Ferro. Vamos!

ke 24/04/2013 ip

Sextam Astorga alhaalla laaksossa. Mietin tänään Ihmemaa Ozia. Ehkä tämän kultatiilisen tien päässä sateenkaaren tuolla puolen olen hieman rohkeampi kuin leijona, ehkä hieman sydämellisempi kuin peltiukko ja ehkä hieman viisaampi kuin olkiukko. Ehkä. Toivon.

ma 22/04/2013 ilta

Vesper Suoja on benediktiiniluostarissa. Menu Peregrinoksen jälkeen saamme siunauksen kirkossa. Moni aloittaa Leonista, myös me veteraanit tarvitsemme sen 😀 Aamulla saa aamupalan, bonukset benediktiineille.

ma 22/04/2013 ip

Sextam Carrion-Terradillos-Cazada-Reliegos-Leon Yksi 100km taas takana, jäljellä n. 300km. Seuraavassa 100km jaksossa noustaan 1500metriin, korkeimmalle tällä Caminolla. Siellä on Cruz de Ferro, rautaristi. Jätän ristille Turun Ruissalosta, meren rannalta, kantamani kiven. Sää on taas lämpenemässä, mikä on hyvä vuorilla. En edes muista sadetta ja mutaa – huomenna olen kävellyt 21p, 3 viikkoa, moni asia menee jo rutiinilla, sekin varmaan kuuluu Caminoon. Jalat ovat ok. Tavoite on Ponferrada 4. päivänä/100km.

su 21/04/2013 ip

Sextam Calzada-Reliegos 25km/6t Etappi kävelty! Muistakaa kävellä! Suihku! Päivä oli loppujen lopuksi kuuma.

la 20/4/2013 ip

Sextam Päivän etappi, Terradillos-Calzada del Coto, 20km, lepopäivä. Tässä haaste teille: kävelkää huomenna sunnuntaina 21.4 kanssani. Ajalla ja matkalla ei väliä, itse lähden aamusta 25km etapille Reliegosiin. Laittakaa terveiset minulle oman kävelynne jälkeen! Tämä on suurin piirtein puolimatkan haaste.

to 18/04/2013 ip

Atapuerca – Burgos – Hontanas – Boadillo del Camino – Carrion des los Condes (kirjoitan kirjastosta).

Olen kavellyt viimeisten paivien aikana keskivauhdilla 25km/paiva. Vaikka on ollut poikkeuksellinen helleaalto huhtikuuksi (tanaan pohjoistuuli leikaksi helteen), niin olen jaksanut yllattavan hyvin. Pidan sanonnasta, jonka olen kuullut taalla: ”Sina et kavele Caminoa, vaan Camino kavelee sinua.” Ehka se on toteutumassa kohdallani.

Olen kavellyt n. 350 km, jaljella on viela n. 400 km. Olen luottavainen sen suhteen, etta paasen perille Santiago de Compostellaan ajoissa. Toisaalta. Eilen illallisen jalkeen oli erinomainen keskustelu Caminosta – mika se oikein on?

Keskustelu tiivistyi jotenkin nain: ”Ei ole tarkeaa paasta perille, tarkeaa on olla matkalla.” Jopa niin, etta paras Camino on se, jolla ei koskaan tulla perille. Silloin koko loppuelama on matkalla olemista – Caminoa. Ennen kaikkea – Camino ei ole kilpailu – siina ei ole tarkoitus voittaa mitaan tai ketaan – ei edes itseaan!

Olen ollut kiitollinen jokaisesta paivasta, jonka olen kavellyt ja samalla noyra jokaisesta paivasta, joka on viela kavelematta.

Kirjoitan seuraavan kerran taas 4 paivan paasta kun olen toivottavasti 100 km lahempana Santiago de Compostellaa.

ps. poistin matkasuunnitelman sivun, koska siina ei ollut enaa jarkea. Matkasuunnitelmani on – paiva kerrallaan, askel kerrallaan – ehka perille, ehka ei.

ke 17/04/2013 ap

Laudes Se oli sairasta. Nousimme laakson pohjalta ylös Mesetalle. Alhaalla 2 var.merkkiä sydänvaivaisille: 1000m/12%. En katsonut kertaakaan ylös, tiukasti jalkoihin. Nyt paahtava Meseta. Hauskaa työpäivää kaikille lomatunnelmista B-)

ma 15/04/2013

Nocte R.I.P. RasPi66. Valot eivät enää syttyneet. Ei säännöllisiä Camino-päivityksiä. Vaeltaja voi hyvin ja matka edistyy.

su 14/04/2013 ip

Sextam Villafranca-Atapuerca 20km/5t – ruokatunti. Olen tyytyväinen näihin kahteen päivään. Burgosin/huomisen jälkeen 25km/p. El Camino alkaa kävellä minua. Bueno.

su 14/04/2013 ap

Laudes 12p Kuuma päivä taas. Näköalap. lumihuippuiset vuoret. Käki kukkuu. Näin ylhäällä kevät vasta alkanut.

la 13/04/2013

Vesper Illallinen ransk. naisen kanssa, 8. camino (2009), kävelee huomenna 12t Burgosiin (huh). Minä huomenna Atapuercaan, iso suoja. En uskalla riskeerata viim. kylän kanssa ennen Burgosia, maanantaina sinne.

la 13/04/2013 ilta

Vesper Odottelen illallista. Suoja on ex-koulu. Kylässä ei ole enää lapsia. Nämä hieman surulliset kylät elävät peregrinoista. Niin se varmaan on ollut ennenkin, vaikka p. Birgitta ei vaellustaan turismiksi mieltänyt. Puolen tunnin päästä ’menu peregrinos’.

la 13/04/2013 ilta

Sextam Gronon- Villafranca de montes Oca Laskekaa itse lämpö/korkeus yms kertoimet:-P Minä menen suihkuun! (saa vähän taputtaakin)

la 13/04/2013 ap

Laudes Eilinen juhla jatkui aamupalalla, vahvaa kahvia. Seuraavat kaksi päivää aika tiukkaa, huomenna pitäisi olla viim. kylässä ennen Burgosia.

pe 12/04/2013 ilta

Vesper Tunnelma avokeittiössä on katossa! Nautin tämän illan, sillä su-iltaan mennessä pitää kävellä yli 50km ja käydä 1000m piikissä. Mutta tänään on juhlat kirkon vintillä!

pe 12/04/2013

Vesper Olin iltamessussa, ehtoollisella. Parhaillaan joukko ihmisiä tekee ruokaa – mustekaloista mansikoihin. Näkisittepä! Tästä tulee muistettava ilta!

pe 12/04/2013 ip

Sextam Azofra-Granon Ylämäkeä koko loppumatka. Upea suoja! Kirkon vintillä! Takka ja kaikki. Yhteinen illallinen ja aamupala. Nyt suihku jne.